Genialna w swej prostocie, pyszna i najprostsza z przekฤ
sek, ktรณra zawsze robi furorฤ wลrรณd goลci. Z gotowego ciasta francuskiego moลผna wyczarowaฤ prawdziwe pysznoลci. Niewiele zachodu, a efekt znakomity.
Oprรณcz nadzienia o znakomity smak zadba dobre gatunkowo ciasto francuskie. Dlatego wybierz z lady chลodniczej ciasto z masลem, jest duลผo lepsze w smaku od innych taลszych zamiennikรณw.
Dzisiejsze palmiery sฤ
z dodatkiem pysznego sosu bolognese. Bajeczne smakujฤ
jedzone prosto z piekarnika, na zimno rรณwnie rewelacyjne. Nie wiem tylko, czy warto robiฤ je z jednej porcji, bo znikajฤ
w tempie bลyskawicznym. Polecam ten przepis, na karnawaลowฤ
przekฤ
skฤ sprawdzฤ
siฤ idealnie.
Skลadniki na 16 sztuk:
- 250 g mieszanego miฤsa mielonego
- 2 ลyลผki oleju
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 ลyลผka koncentratu pomidorowego
- sรณl
- pieprz
- cukier
- 1 ลyลผeczka suszonego oregano
- 1 opakowanie ciasta francuskiego a`275 g
- 1 ลyลผka mฤ ki
Wykonanie:
- miฤso mielone podsmaลผyฤ na rozgrzanym oleju na rumiano. Dodaฤ przecier pomidorowy i koncentrat, sรณl, pieprz, cukier i oregano. Smaลผyฤ na patelni 10 minut, aลผ nadmiar pลynu odparuje, a sos siฤ zagฤลci. Odstawiฤ do wystudzenia
- rozwinฤ ฤ rolkฤ ciasta francuskiego i rozsmarowaฤ przestudzonฤ miฤsnฤ masฤ. Od krรณtkiej strony zwinฤ ฤย z obu stron do ลrodka
- ostry nรณลผ zanurzyฤ w mฤ ce i pociฤ ฤ rolkฤ w 1-cm plastry. Ukลadaฤ na blaszce wyลoลผonej papierem do pieczenia zachowujฤ c odstฤpy
- piec w gorฤ cym piekarniku na ลrodkowej szynie 15-16 minut. Moลผna pociฤ ฤ ciasto takลผe w grubsze 2-cm plastry. Moje sฤ wลaลnie tej gruboลci. Naleลผy wรณwczas wydลuลผyฤ czas pieczenia do 20 minut
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐