Zupa krem z selera i gruszki

Nie traktujcie selera po macoszemu, bo to banalne, niedoceniane warzywo kryje w sobie wielką moc. Zapewni zdrowie, urodę i długowieczność — warto zatem po niego sięgać jak najczęściej, to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Dzisiaj prosta, aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki. Niezwykle aksamitna i subtelna w smaku. Zapraszam!

Składniki:

  • 2 spore selery
  • 1 gruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła ghee 
  • sól, pieprz
  • 0,7 l bulionu warzywnego
  • kwaśna śmietana 2 łyżki
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 listek laurowy
  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie:

  • cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i zeszklić na maśle
  • seler i gruszkę obrać i pokroić w grubą kostkę, dorzucić do rondla i przesmażyć wszystko razem. Zalać bulionem, dodać listek laurowy i gotować około 20 minut, aż seler zmięknie
  • usunąć listek laurowy, całość zblendować na gładki krem. Dodać sól, pieprz, chrzan i śmietanę
  • podawać np. z zieloną pietruszką lub tymiankiem

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *