Nie traktujcie selera po macoszemu, bo to banalne, niedoceniane warzywo kryje w sobie wielką moc. Zapewni zdrowie, urodę i długowieczność - warto zatem po niego sięgać jak najczęściej, to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.
Dzisiaj prosta, aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki. Niezwykle aksamitna i subtelna w smaku. Zapraszam!
Składniki:
2 spore selery
1 gruszka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła ghee
sól, pieprz
0,7 l bulionu warzywnego
kwaśna śmietana 2 łyżki
2 łyżeczki chrzanu
1 listek laurowy
natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i zeszklić na maśle
- seler i gruszkę obrać i pokroić w grubą kostkę, dorzucić do rondla i przesmażyć wszystko razem. Zalać bulionem, dodać listek laurowy i gotować około 20 minut, aż seler zmięknie
- usunąć listek laurowy, całość zblendować na gładki krem. Dodać sól, pieprz, chrzan i śmietanę
- podawać np. z zielona pietruszką lub tymiankiem
2 komentarzy
pyszny krem i ta aksamitna konsystencja! :)
OdpowiedzUsuńPyszny i aksamitny,dziękuję!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!