W składzie nasion amarantusa znajdziesz sporo błonnika, antyoksydanty - w tym wyjątkowo cenny skwalen oraz minerały, w tym wapń, którego jest więcej niż w mleku, magnez (1/3 dziennego zapotrzebowania) żelazo, miedź, fosfor i witaminy ( E i B). Lista składników batoników od razu mnie oczarowała, przepis jednak dość długo czekał w kolejce na przetestowanie. Wzorowałam się na tym przepisie, podmieniłam jedynie składniki których akurat nie miałam na stanie.
120 g popingu z amarantusa
80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody
50 g orzechów nerkowca
50 g orzechów włoskich
50 g słonecznika
50 g orzeszków ziemnych- solonych
50 g płatków owsianych górskich
50 g rodzynek
50 g żurawiny
2 łyżki siemienia lnianego
120 g syropu z agawy/ miodu/ syropu z jabłek
3/4 szklanki wody
Wykonanie:
- 2 łyżki siemienia lnianego zalać 4 łyżkami gorącej wody i odstawić na 30 minut
- składniki dokładnie wymieszać drewnianą łyżką
- foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć masę lekko uciskając wilgotną łyżką
- piec 30 minut w 170`C
- po ostudzeniu pokroić
2 komentarzy
Używasz niemieckich nazw np. Apfeldicksaft , nie bardzo wiem co to jest.
OdpowiedzUsuńApfeldicksaft - to zagęszczony sok jabłkowy, syrop z jabłek. Możesz zamiennie użyć syropu z agawy, klonowego lub innego słodzika.
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!