Batonik peลen ziaren โ smaczna, poลผywna i niezwykle zdrowa przekฤ
ska. Przepis banalny, ale gdyย wziฤ
ฤ pod uwagฤ wartoลci odลผywcze skลadnikรณw batonika przepis niezwykลy. Najwiฤkszym objฤtoลciowo skลadnikiem jest popping z amarantusa.
W skลadzie nasion amarantusa znajdziesz sporo bลonnika, antyoksydanty โ w tym wyjฤ
tkowo cenny skwalen oraz mineraลy, w tym wapล, ktรณrego jest wiฤcej niลผ w mleku, magnez (1/3 dziennego zapotrzebowania), ลผelazo, miedลบ, fosfor i witaminy (E i B). Lista skลadnikรณw batonikรณw od razu mnie oczarowaลa, przepis jednak doลฤ dลugo czekaล w kolejce na przetestowanie.
Skลadniki na blaszkฤย 24ย รย 34 cm:
- 120 g poppingu z amarantusa
- 80 g mฤ ki orkiszowej peลnoziarnistej
- 1/2 ลyลผeczki sody
- 50 g orzechรณw nerkowca
- 50 g orzechรณw wลoskich
- 50 g sลonecznikaย
- 50 g orzeszkรณw ziemnych โ solonych
- 50 g pลatkรณw owsianych gรณrskich
- 50 g rodzynek
- 50 g ลผurawiny
- 2 ลyลผki siemienia lnianego
- 120 g syropu z agawy/ miodu/ syropu z jabลek
- 3/4 szklanki wody
Wykonanie:
- 2 ลyลผki siemienia lnianego zalaฤ 4 ลyลผkami gorฤ cej wody i odstawiฤ na 30 minut
- skลadniki dokลadnie wymieszaฤ drewnianฤ ลyลผkฤ
- foremkฤ wyลoลผyฤ papierem do pieczenia. Rรณwnomiernie rozลoลผyฤ masฤ lekko uciskajฤ c wilgotnฤ ลyลผkฤ
- piec 30 minut w 170`C
- po ostudzeniu pokroiฤ
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐