Ekspresowa pasta szprotkowa do chleba

Nie namawiam do jedzenia serków topionych, choć są pyszne i osobiście bardzo je lubię, bo w swoim składzie mają niestety multum tłuszczu, które nie służą naszemu zdrowiu. Jednak dla odmiany warto czasem kupić serek topiony „light” i zrobić pastę szprotkową. Ten ciekawy przepis znalazłam u Hanny Szymanderskiej.

Drugi składnik pasty to szprotki i te są jak najbardziej godne polecenia. To świetne źródło witaminy A i D, mają dużo białka, kwasów omega-3 i bogactwo wapnia. Rybki jemy w całości wraz z ośćmi i kręgosłupem. Pasta jest bardzo smaczna i błyskawiczna do przygotowania.

Składniki:

  • mała puszka wędzonych szprotek (użyłam szprotek w pomidorach)
  • mała cebula — opcjonalnie
  • 3 serki topione lub 6 trójkątów
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • zmiksować serki ze szprotkami wyłowionymi z sosu, sokiem cytrynowym i drobniutko posiekaną cebulką oraz pieprzem na gładką jednolitą masę
  • wymieszać ze szczypiorkiem i lekko schłodzić przed podaniem

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *