Nie namawiam do jedzenia serkรณw topionych, choฤ sฤ
pyszne i osobiลcie bardzo je lubiฤ, bo w swoim skลadzie majฤ
niestety multum tลuszczu, ktรณre nie sลuลผฤ
naszemu zdrowiu. Jednak dla odmiany warto czasem kupiฤ serek topiony „light” i zrobiฤ pastฤ szprotkowฤ
. Ten ciekawy przepis znalazลam u Hanny Szymanderskiej.
Drugi skลadnik pasty to szprotki i te sฤ
jak najbardziej godne polecenia. To ลwietne ลบrรณdลo witaminy A i D, majฤ
duลผo biaลka, kwasรณw omega-3 i bogactwo wapnia. Rybki jemy w caลoลci wraz z oลฤmi i krฤgosลupem. Pasta jest bardzo smaczna i bลyskawiczna do przygotowania.
Skลadniki:
- maลa puszka wฤdzonych szprotek (uลผyลam szprotek w pomidorach)
- maลa cebula โ opcjonalnie
- 3 serki topione lub 6 trรณjkฤ tรณw
- szczypiorek
- sรณl
- pieprz
Wykonanie:
- zmiksowaฤ serki ze szprotkami wyลowionymi z sosu, sokiem cytrynowym i drobniutko posiekanฤ cebulkฤ oraz pieprzem na gลadkฤ jednolitฤ masฤ
- wymieszaฤ ze szczypiorkiem i lekko schลodziฤ przed podaniem
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐