Ten cienki placek z dodatkami — włoski klasyk — doczekał się swojego święta. 9 lutego minął właśnie kolejny Międzynarodowy Dzień Pizzy. I u mnie gościła pizza, tym razem moja ulubiona Hawai.

Zapraszam zatem na pyszną pizzę jak z włoskiej pizzerni, na cieniutkim cieście i bardzo chrupiącą. Ułożone na pomidorowym sosie cieniutkie plasterki szynki pokrojone w kwadraciki ze świeżym, soczystym ananasem tworzą bajeczny duet smakowy. Pizza pieczona na rozgrzanym kamieniu z ciągnącą się mozzarellą jest wyjątkowo smaczna.

Pamiętaj, im mniej dodatków tym bardziej pizza jest włoska, im obficiej obłożona dodatkami przypomina już pizzę amerykańską. Wybieram włoską klasykę i stawiam na jakość użytych składników, a nie na ilość. Pizza jest i smaczniejsza i dużo mniej kaloryczna, bo to ile kalorii pochłoniesz, jedząc pizzę, zależy tylko od Ciebie.
Zapraszam do przepisu na najlepsze orkiszowe ciasto na pizzę.

Składniki na ciasto (2 pizze o średnicy około 28 cm):

  • 250 g mąki orkiszowej (125 g orkiszowej 630+125 g pełnoziarnistej)
  • 140 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka  cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy lub nierafinowanego oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka drożdży instant

Składniki na sos pomidorowy (wystarcza na 4 pizze):

  • 1 puszka krojonych pomidorów bio – 400 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Dodatkowo:

  • 1 kulka mozzarelli

Wykonanie:

  • ciasto można przygotować dzień wcześniej i odłożyć do lodówki na całą noc. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem do drożdżowego wyrobić gładkie, błyszczące ciasto. Ułożyć uformowane w kulę w miseczce przykrytej folią spożywczą na noc w lodówce lub w ciepłym miejscu do podwojenia objętości 
  • drobno posiekać ząbek czosnku i poddusić go na rozgrzanej oliwie w dość wysokim garnuszku Wlać z puszki do garnka sos pomidorowy, dołożyć przyprawy i gotować około 20 minut, by odparować nadmiar wody i odpowiednio sos zagęścić (sos pryska !)
  • wcześniej przed planowanym pieczeniem pizzy nagrzać kamień w piekarniku na całej mocy piekarnika (250 – 280`C)
  • przygotować dodatki do pizzy. Kilka plasterków z obranego ananasa pokroić na małe kawałki, szynkę w kwadraciki i mozzarellę w cienkie plasterki
  • ciasto podzielić na 2 równe części i cienko rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi do żądanego rozmiaru. Pizzę posmarować sosem pozostawiając dookoła wolny 1-cm rant. Wyłożyć na pizzę przygotowane dodatki. Piec w 280`C 8 minut, do zrumienienia brzegów

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

UWAGI:
Przygotowałam również pizzę z tuńczykiem. Tuńczyka należy wcześniej dobrze odsączyć na sitku. Cebulę pokroić w cienkie krążki i wymieszać z niewielką ilością soli, by zmiękła. Robiłam także pizzę z pieczarkami. Umyte, osuszone pieczarki pokroiłam w cienkie plasterki i rozłożyłam na cieście.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *