Ten cienki placek z dodatkami โ wลoski klasyk โ doczekaล siฤ swojego ลwiฤta. 9 lutego minฤ
ล wลaลnie kolejny Miฤdzynarodowy Dzieล Pizzy. I u mnie goลciลa pizza, tym razem moja ulubiona Hawai.
Zapraszam zatem na pysznฤ
pizzฤ jak z wลoskiej pizzerni, na cieniutkim cieลcie i bardzo chrupiฤ
cฤ
. Uลoลผone na pomidorowym sosie cieniutkie plasterki szynki pokrojone w kwadraciki ze ลwieลผym, soczystym ananasem tworzฤ
bajeczny duet smakowy. Pizza pieczona na rozgrzanym kamieniu z ciฤ
gnฤ
cฤ
siฤ mozzarellฤ
jest wyjฤ
tkowo smaczna.
Pamiฤtaj, im mniej dodatkรณw tym bardziej pizza jest wลoska, im obficiej obลoลผona dodatkami przypomina juลผ pizzฤ amerykaลskฤ
. Wybieram wลoskฤ
klasykฤ i stawiam na jakoลฤ uลผytych skลadnikรณw, a nie na iloลฤ. Pizza jest i smaczniejsza i duลผo mniej kaloryczna, bo to ile kalorii pochลoniesz, jedzฤ
c pizzฤ, zaleลผy tylko od Ciebie.
Zapraszam do przepisu na najlepsze orkiszowe ciasto na pizzฤ.
Skลadniki na ciasto (2 pizze o ลrednicy okoลo 28 cm):
- 250 g mฤ ki orkiszowej (125 g orkiszowej 630+125 g peลnoziarnistej)
- 140 ml wody
- 1 pลaska ลyลผeczkaย cukru
- 1 pลaska ลyลผeczka soli
- 2 ลyลผki oliwy lub nierafinowanego oleju rzepakowego
- 1 ลyลผeczka droลผdลผy instant
Skลadniki na sos pomidorowy (wystarcza na 4 pizze):
- 1 puszka krojonych pomidorรณw bio – 400 g
- 1 zฤ bek czosnku
- 1-2 ลyลผki oliwy
- 1 ลyลผeczka cukru
- 1 ลyลผeczka soli
- 1 ลyลผeczka suszonego oregano
Dodatkowo:
- 1 kulka mozzarelli
Wykonanie:
- ciasto moลผna przygotowaฤ dzieล wczeลniej i odลoลผyฤ do lodรณwki na caลฤ noc. Wszystkie skลadniki umieลciฤ w misie robota i hakiem do droลผdลผowego wyrobiฤ gลadkie, bลyszczฤ ce ciasto. Uลoลผyฤ uformowane w kulฤ w miseczce przykrytej foliฤ spoลผywczฤ na noc w lodรณwce lub w ciepลym miejscu do podwojenia objฤtoลci
- drobno posiekaฤ zฤ bek czosnku i poddusiฤ go na rozgrzanej oliwie w doลฤ wysokim garnuszku Wlaฤ z puszki do garnka sos pomidorowy, doลoลผyฤ przyprawy i gotowaฤ okoลo 20 minut, by odparowaฤ nadmiar wody i odpowiednio sos zagฤลciฤ (sos pryska !)
- wczeลniej przed planowanym pieczeniem pizzy nagrzaฤ kamieล w piekarniku na caลej mocy piekarnika (250 – 280`C)
- przygotowaฤ dodatki do pizzy. Kilka plasterkรณw z obranego ananasa pokroiฤ na maลe kawaลki, szynkฤ w kwadraciki i mozzarellฤ w cienkie plasterki
- ciasto podzieliฤ na 2 rรณwne czฤลci i cienko rozwaลkowaฤ lub rozciฤ gnฤ ฤ dลoลmi do ลผฤ danego rozmiaru. Pizzฤ posmarowaฤ sosem pozostawiajฤ c dookoลa wolny 1-cm rant. Wyลoลผyฤ na pizzฤ przygotowane dodatki. Piec w 280`C 8 minut, do zrumienienia brzegรณw
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
UWAGI:
Przygotowaลam rรณwnieลผ pizzฤ z tuลczykiem. Tuลczyka naleลผy wczeลniej dobrze odsฤ
czyฤ na sitku. Cebulฤ pokroiฤ w cienkie krฤ
ลผki i wymieszaฤ z niewielkฤ
iloลciฤ
soli, by zmiฤkลa. Robiลam takลผe pizzฤ z pieczarkami. Umyte, osuszone pieczarki pokroiลam w cienkie plasterki i rozลoลผyลam na cieลcie.
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐