Bardzo łatwo we własnej kuchni możesz przygotować trufle. To chyba najprostsze i najszybsze trufle, pralinki jak kto woli. Idealne dla osób dbających o figurę. Zdrowe, pyszne, wegańskie nawet bez czekolady. Wyglądają elegancko i bosko smakują, naprawdę trudno poprzestać na kilku.

Te małe kuleczki kryją w sobie tylko zdrowe tłuszcze, a w skład trefelków wchodzą tylko dwa składniki: daktyle i pasta tahini. Słodkie tylko naturalną słodyczą pochodzącą z daktyli.

Agnieszko, ten przepis jest dla Ciebie! Lusia i Helenka na pewno chętnie Ci pomogą. Polecam wszystkim łasuchom!

Składniki na 15 trufli:

  • 15 daktyli
  • 3 łyżki pasty tahini
  • szczypta mielonego kardamonu

Do obtoczenia:

  • 2 łyżeczki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • nasiona sezamu — opcjonalnie

Wykonanie:

  • z daktyli usunąć pestki. Daktyle, tahini i kardamon zmiksować do uzyskania jednolitej pasty, choć nie jest to konieczne. Umieścić pastę w lodówce na 10 minut, by składniki mogły się związać
  • w międzyczasie zmiksować w blenderze orzechy nerkowca lub innych dowolnych. Jeśli użyjesz sezamu upraż go na patelni przez 1 minutę
  • z daktylowej pasty uformować 15 kulek. Obtoczyć je w orzechach, wiórkach kokosowych lub nasionach sezamu
  • ułożyć dekoracyjnie na paterze i podawać
  • nie wymagają przechowywania w lodówce. Nie wiem też, jak długo można je przechowywać, u mnie zniknęły w jedno popołudnie

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *