Słodkie tylko naturalną słodyczą pochodzącą z daktyli.
Agnieszko, ten przepis jest dla Ciebie! Lusia i Helenka na pewno chętnie Ci pomogą.
Polecam wszystkim łasuchom!
Składniki na 15 trufli:
15 daktyli
3 łyżki pasty tahini
szczypta mielonego kardamonu
do obtoczenia:
2 łyżeczki orzechów nerkowca
2 łyżki wiórków kokosowych
nasiona sezamu - opcjonalnie
Wykonanie:
- z daktyli usunąć pestki. Daktyle, tahini i kardamon zmiksować do uzyskania jednolitej pasty, choć nie jest to konieczne. Umieścić pastę w lodówce na 10 minut, by składniki mogły się związać
- w międzyczasie zmiksować w blederze orzechy nerkowca lub innych dowolnych. Jeśli użyjesz sezamu upraż go na patelni przez 1 minutę
- z daktylowej pasty uformować 15 kulek. Obtoczyć je w orzechach, wiórkach kokosowych lub nasionach sezamu
- ułożyć dekoracyjnie na paterze i podawać
- nie wymagają przechowywania w lodówce. Nie wiem też jak długo można je przechowywać, u mnie zniknęły w jedno popołudnie
8 komentarzy
cudowny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńi zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Dziekuję za miły komentarz i za zaproszenie:)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMmmm...a jakie smaczne!
Usuńuwielbiam takie zdrowe, domowe słodkości- rewelacja!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Bardzo Ci dziękuję:) Jeśli coś ciekawego uda mi się przygotować chętnie podeślę przepis:-)
UsuńJak pyszna propozycja do mojej akcji :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ,ze trufelki Ci się spodobały:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!