Dorsz, najpopularniejsza z ryb - chuda, smaczna i bardzo zdrowa. Zamiast upiec ja w całości dziś pyszna propozycja na kotleciki rybne. Ponieważ dorsz jest mało wyrazisty w smaku, wystarczy dodać do kotletów pieczarki i już nabierają charakteru.
Gdy dodatkowo dodasz posiekane kapary, kotlety będą super pyszne.
Składniki:
1 jajko
200 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła ghee
1 łyżka kaparów - opcjonalnie
sól, pieprz
natka pietruszki
tłuszcz do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Wykonanie:
- z filetów zdjąć skórę i usunąć wyczuwalne pod palcami pozostałe ości. Skropić sokiem z cytryny
- cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym maśle
- pieczarki pokroić w drobną kostkę i dołożyć do cebuli. Podsmażyć, aż do odparowania soku, jaki puściły
- filety zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać nożem. Wymieszać z poduszonymi pieczarkami. Dodać jajko, posiekane kapary, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić, najlepiej ręką
- formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron do zrumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!