Zapraszam na pyszny makowiec na kruchym spodzie. Nieporównywalnie prostszy i szybszy do przygotowania niż tradycyjny zawijany z ciasta drożdżowego. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z makiem.
Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem maku. Zapraszam do przepisu!
Składniki na spód:
50 g cukru pudru
1 jajko
wanilia
Składniki na masę makową:
280-300 g mielonego maku
50 g masła
100 g miodu
200 ml mleka
100 g rodzynków
cynamon
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
2 łyżki Amaretto lub olejek migdałowy
3 białka
Wykonanie:
- składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki
- mleko, masło, miód umieścić w rondelku i podgrzać. Gorącym mlekiem zalać mak, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia. Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki (uprzednio namoczone w gorącej wodzie i odsączone), mielone orzechy, Amaretto i cynamon
- białka ubić na sztywną pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać z masą makową
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, bok posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Ciasto poszarpać i małymi kawałeczkami wyłożyć dno foremki i lekko docisnąć
- na ciasto wyłożyć masę makową. Na górze ułożyć kawałeczki ciasta kruchego jak na kruszonkę
- piec w 180`C 45-50 minut do zrumienienia kruszonki
- podawać posypane cukrem pudrem
9 komentarzy
Oj, boski!
OdpowiedzUsuńTen makowiec jest wspaniały i prosty spisałam sobie bedzie goscił na naszym Swiatecznym stole dzieki Irena.
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Fakt, niewiele pracy, a efekt znakomity:) Pozdrawiam
UsuńProszę o informację czy z podanych składników wyjdzie ciasto na blaszkę 30x40? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPodane składniki są idealne na blaszkę 24x35 cm. Uważam, że na blaszce 30x40 będzie jednak za niskie. Ciasta kruchego starczy jak zrezygnujesz z kratki, ale ilość maku i sera musisz zwiększyć:)
UsuńJak mierzyć blaszkę od spodu, czy od góry???Podane składniki sa na wielkość 24x35??? A czy ciasta nie trzeba podpiekać???i jeszcze jedno upieczony dzień wcześniej będzie dobry?skruszeje???i gdzie go przetrzymywać?w lodówce???
OdpowiedzUsuńTak, blaszka około 24x35 mierzona z góry. Nie ciasta nie trzeba podpiekać, a kruche jest juź w dniu pieczenia. Kruchego cista nigdy nie przechowyjemy w lodówce. Wystarczy chłodny chłodny balkon lub spiżarnia:)
UsuńDzięki za informację, a Ty robiłaś w blaszce prostokątnej czy tortownicy???Bo jest dość wysokie, tak zdjęcie pokazuje.W jednym z komentarzy jest mowa o serze, w składnikach bo nie ma, masa makowa ma być sama, tak?kurcze mam suchy mak 200g boję się,że będzie go za mało, ale dałabym na górę jakiś dżem i na to kruche ciasto, co o tym myślisz???
OdpowiedzUsuńRobiłam w kwadratowej tortownicy, ale możesz zrobić w okrągłej:) 200 g maku to trochę za mało. Moźe seromakowiec? Popatrz na przepisy-serniki-seromak z żurawiną, a zamiast żurawiny daj warstwę dżemu!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!