Składniki na ciasto :
150 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
Składniki na nałożenie :
200 g mieszanego mięsa mielonego
300 g dynii Hokkaido
1 ząbek czosnku
100 g śmietany kremówki
1/2 łyżeczki curry
1 cebula
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
1/4 kapusty włoskiej
parmezan
Wykonanie:
- mąkę, wodę z solą i oliwą zagnieśc na gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na 30 minut
- dynię pokroić w 2-cm szpalty, ułożyć w piekarniku i piec około 20 minut, aż zmięknie. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i wymieszać ze śmietanką kremówką
- włączyć piekarnik na najwyższą moc ( u mnie 280 `C) razem z kamieniem
- mięso mielone wymieszać z pokrojoną w drobniutką kostkę cebulką, jajkiem, solą, pieprzem i łyzeczką musztardy
- kilka liści włoskiej kapusty obgotować 2 minuty w osolonej wodzie. Wyłowić, przelać zimną wodą i osuszyć. Pokroić w paski. Wymieszać z odrobiną oleju, soli i pieprzu
- ciasto podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na lekko omączonym blacie. Ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować sosem dyniowym. Na wierzchu luźno ułożyć mięso mielone i kapustę włoską. Posypać startym serem
- na łopacie wsunąć placek do nagrzanego na najwyższą moc piekarnika i piec 8 - 10 minut do zrumienienia brzegów
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!