Chleb orkiszowy na piwie

Orkiszowy chleb na piwie, tym razem drożdżowy, chyba najlepszy ze wszystkich drożdżowych, jakie upiekłam. W pierwszym dniu po upieczeniu zachwycający, pyszny, z niesamowicie chrupiącą skórką. Trudno mu się oprzeć.

Pieczenie chlebka to sama przyjemność. Bardzo prosty do przygotowania, ciasto mieszałam przy pomocy ręcznego robota, no i ten cudny zapach wydobywający się z piekarnika.

Składniki na 1 bochenek:

  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 szklanki otrąb żytnich
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 400 ml piwa ciemnego
  • 3 łyżki oleju
  • tłuszcz i mąka do formy
  • siemię lniane do posypania

Wykonanie:

  • wymieszać mąkę, otręby, drożdże i sól. Osobno wymieszać piwo z olejem, ewentualnie podgrzać, powinno być wyczuwalnie ciepłe, ale nie gorące
  • płyn wlać do miski z mąką, wymieszać i wyrobić przez 10 minut. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
  • zagnieść ponownie i przełożyć do foremki, natłuszczonej i wysypanej mąką. Zostawić do ponownego wyrośnięcia
  • wyrośnięty chlebek posmarować z wierzchu wodą, posypać siemieniem lnianym. Wstawić do  piekarnika nagrzanego do 200`C na 45 minut
  • studzić na kratce

Uwagi:
Jak najlepiej sprawdzić, czy ciasto dobrze wyrosło? Powinno przede wszystkim podwoić objętość. Jeśli nie potrafimy tego ocenić na „oko”, trzeba wbić w ciasto kciuk — jeśli dołek pozostanie, można piec, jeśli się zapełni — trzeba jeszcze poczekać.

Źródło: „Moje gotowanie” 2/2015

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *