Kotlety z selera w panierce z pestek z dyni

Kotlety z selera jak wszystkie warzywne kotleciki są nie tylko bardzo zdrowe, ale naprawdę smaczne. Pestki dyni nie tylko wzbogacają je smakowo, ale są dodatkowym atutem zdrowotnym.

Świetny dodatek obiadowy, nie tylko dla wegetarian. Bardzo łatwe do przygotowania. Polecam!

Składniki:

  • 1/2 selera
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła ghee

Wykonanie:

  • seler obrać, pokroić w 1-cm plastry. Obgotować w osolonej wodzie 6 minut. Odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku
  • pestki dyni drobno posiekać i wymieszać z bułką tartą. W drugiej miseczce wymieszać jajko z mlekiem. Posolić i popieprzyć. Do trzeciej miseczki wsypać mąkę
  • kolejne kawałki selera obtaczać w mące, nadmiar strzepnąć. Następnie w rozmąconym jajku, na końcu w panierce z pestek dyni i bułki tartej
  • rozgrzać na patelni masło i smażyć kotleciki z selera na średnim ogniu z obu stron na złoty brąz. Odkładać na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu
  • podawać z ulubionymi dodatkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *