Mazurek z musem czekoladowym

Mazurek musi się pojawić na wielkanocnym stole. Zapraszam zatem na prosty, pyszny mazurek z musem czekoladowym. Idealny, kruchy spód można upiec dużo wcześniej. Nie jest kłopotliwy, bo nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce. Mus zadowoli wszystkich czekoladoholików i nie tylko.

Jest lekki, puszysty, a zatopione w nim „pijane” śliwki rumowe dodają mu smakowitego aromatu. W mazurku przeznaczonym dla dzieci śliwki namocz np. w soku jabłkowym. Ilość musu z podanego przepisu wystarczy do pokrycia niewysoką warstwą dwóch małych mazurków.

Składniki na kruchy spód (na 2 małe foremki):

  • 260 g mąki krupczatki
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • wanilia — cukier lub pasta
  • 2 surowe żółtka
  • szczypta soli

Składniki na mus:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 150 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 150 g śliwek suszonych
  • 100 ml rumu

Śliwki przekroić na pół lub mniejsze cząstki, zalać rumem i pozostawić na noc.

Wykonanie:

  • do miski przesiać obie mąki i cukier oraz masło pokrojone w małe kawałeczki. Rozetrzeć w palcach, aż do otrzymania kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść do połączenia się składników. Uformować dysk, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut
  • ciasto rozwałkować i rozłożyć w foremkach wyścielonych papierem do pieczenia. Część ciasta zostawić do uformowania rantu dookoła foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika
  • piec w 200`C 20 minut, do zrumienienia ciasta
  • czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić
  • śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cały czas ubijając wlewać cienką strużką ostudzoną czekoladę
  • mus czekoladowy rozprowadzić na ostudzonym mazurku. Śliwki rozłożyć wg uznania, zatapiając w musie czekoladowym lub rozłożyć na wierzchu, lekko wciskając je do środka. Z pozostałych śliwek ułożyć wzorek na mazurku. Mazurek dodatkowo posypałam wiórkami kokosowymi

SMACZNEGO!

Wszystkim odwiedzającym moją stronę życzę RADOSNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *