Brioszki to francuskie bułeczki śniadaniowe z dużą ilością masła i jajek. Moje są bardzo odchudzone, ale bardzo smaczne. Zrobiłam je z ciasta, z którego zwykle piekę najsmaczniejszą chałkę. Mini bułeczki są równie pyszne. Idealnie nadają się na wielkanocne śniadanie, a z uwagi na rozmiar świetne do koszyczka wielkanocnego. Dzieciom na pewno się spodobają. Do ich upieczenia użyłam foremek muffinkowych.

Składniki na 9 brioszek:

  • 250 mąki pszennej orkiszowej
  • 25 g cukru
  • 25 g masła
  • 125 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 opakowania suchych drożdży
  • 1 maleńkie jajko
  • 1 łyżka cukru perłowego (Hagelzucker)

Do posmarowania:

  • żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka

Wykonanie:

  • Powtarzamy wszystkie czynności jak przy wykonywaniu ciasta drożdżowego
  • Formujemy z ciasta wałek  i odcinamy 9 równych części. Z każdej części robimy jedną dużą kulkę i drugą maleńką. W przygotowanych foremkach silikonowych układamy duże kulki. Małą kulkę zwilżamy wodą i przyklejamy do dużej. Odstawić do napuszenia przykryte ściereczką. Powinny podwoić objętość.
  • Wszystkie brioszki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać cukrem. Po upieczeniu będą śliczne, rumiane.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika) do 175 ° C i piec 12-15 minut. Studzić na kratce. Serwować z masłem, twarożkiem lub konfiturą

SMACZNEGO!

UWAGI:
Brioszki, które przeznaczymy do koszyczka wielkanocnego, możemy wzbogacić dodatkiem szafranu i rodzynek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *