Brioszki to francuskie buลeczki ลniadaniowe z duลผฤ iloลciฤ masลa i jajek. Moje sฤ bardzo odchudzone, ale bardzo smaczne. Zrobiลam je z ciasta, z ktรณrego zwykle piekฤ najsmaczniejszฤ chaลkฤ. Mini buลeczki sฤ rรณwnie pyszne. Idealnie nadajฤ siฤ na wielkanocne ลniadanie, a z uwagi na rozmiar ลwietne do koszyczka wielkanocnego. Dzieciom na pewno siฤ spodobajฤ . Do ich upieczenia uลผyลam foremek muffinkowych.
- 250 mฤ ki pszennej orkiszowej
- 25 g cukru
- 25 g masลa
- 125 ml mleka
- 1/4 ลyลผeczki soli
- 1/2 opakowania suchych droลผdลผy
- 1 maleลkie jajko
- 1 ลyลผka cukru perลowego (Hagelzucker)
Do posmarowania:
- ลผรณลtko wymieszane z 2 ลyลผkami mleka
Wykonanie:
- Powtarzamy wszystkie czynnoลci jak przy wykonywaniu ciasta droลผdลผowego
- Formujemy z ciasta waลek i odcinamy 9 rรณwnych czฤลci. Z kaลผdej czฤลci robimy jednฤ duลผฤ kulkฤ i drugฤ maleลkฤ . W przygotowanych foremkach silikonowych ukลadamy duลผe kulki. Maลฤ kulkฤ zwilลผamy wodฤ i przyklejamy do duลผej. Odstawiฤ do napuszenia przykryte ลciereczkฤ . Powinny podwoiฤ objฤtoลฤ.
- Wszystkie brioszki posmarowaฤ rozbeลtanym jajkiem z mlekiem i posypaฤ cukrem. Po upieczeniu bฤdฤ ลliczne, rumiane.
- Wstawiฤ do nagrzanego piekarnika) do 175 ยฐ C i piec 12-15 minut. Studziฤ na kratce. Serwowaฤ z masลem, twaroลผkiem lub konfiturฤ
SMACZNEGO!
UWAGI:
Brioszki, ktรณre przeznaczymy do koszyczka wielkanocnego, moลผemy wzbogaciฤ dodatkiem szafranu i rodzynek.
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐