Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Placki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych są wyjątkowo chrupiące. Płatki owsiane to spora dawka bardzo korzystnego dla naszego zdrowia błonnika, z najzdrowszą jego frakcją — błonnikiem rozpuszczalnym. Niby zwykłe placki, a jednak wyjątkowe.

Świetne solo, tradycyjnie z cukrem i śmietaną oraz jako dodatek do dań mięsnych, bo „stare” ziemniaki już się znudziły, a na te z Egiptu nie masz ochoty. Będą Ci smakować!

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 100 g górskich płatków owsianych
  • 1-2 listki szałwii
  • 2 jajka
  • sól
  • olej

Wykonanie:

  • ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej
  • posiekać listki szałwii
  • starte ziemniaki wymieszać z płatkami owsianymi, jajkami, solą i posiekaną szałwią 
  • usmażyć na rozgrzanym oleju 12 placuszków o średnicy 8 cm na złoto-brązowo. Podawać z ulubionymi dodatkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *