Pyszny, banalnie prosty i niezwykle szybki do przygotowania deser. Deser dla dorosłych, ponieważ bazę kremu stanowi mascarpone ze sporą dawką adwocata. Smaku dodają ciasteczka amarettini, a pucharek zwieńczają zmiksowane na krem truskawki.
Stragany powoli zapełniają krajowe już aromatyczne i słodkie truskawaki, więc do dzieła. Mascarpone i truskawki to fantastyczne połączenie smakowe, nie zawiedzie żadnego łasucha, to pewne.
Składniki:
200 g mascarpone
40 mleka lub 60 ml śmietany kremówki
50 ml adwocata
2 łyżki cukru pudru
około 300 g truskawek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
ciasteczka amarettini
Wykonanie:
- mascarpone przełożyć do miseczki i zmiksować razem z mlekiem przez kilka minut, aż się napuszy i podwoi objętość. Możesz dodać śmietanę kremówkę, uważam jednak, iz mleko doskonale rozluźnia i napusza masłową, zwięzłą strukturę serka mascarpone i zawsze to trochę mniej kalorii. Następnie cały czas miksując dolewać porcjami likier jajeczny
- umyte, odszypułkowane truskawki zmiksować blenderem na puree, dodać sok z cytryny i cukier
- na dno pucharków ułożyć ciasteczka amarettini, następnie krem i mus truskawkowy wg uznania, naprzemiennie lub w dwóch warstwach
- przed podaniem schłodzić w lodówce
5 komentarzy
Gdzie można kupić takie ciasteczka?
OdpowiedzUsuńW większych sklepach na stoisku z włoskimi specjałami, lub podczas promocji "Włoskiego tygodnia" np. w Lidl-u. Najsmaczniejsze ma jednak Aldi:)
UsuńBardzo dziękuję za info. Pozdrawiam.
UsuńNa ile pucharków jest przepis i jakiej wielkości?
OdpowiedzUsuń4x250 ml:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!