Pyszny, banalnie prosty i niezwykle szybki do przygotowania deser. Deser dla dorosłych, ponieważ bazę kremu stanowi mascarpone ze sporą dawką advocata. Smaku dodają ciasteczka amarettini, a pucharek zwieńczają zmiksowane na krem truskawki.
Stragany powoli zapełniają krajowe już aromatyczne i słodkie truskawki, więc do dzieła. Mascarpone i truskawki to fantastyczne połączenie smakowe, nie zawiedzie żadnego łasucha, to pewne.
Składniki:
- 200 g mascarpone
- 40 mleka lub 60 ml śmietany kremówki
- 50 ml advocata
- 2 łyżki cukru pudru
- około 300 g truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- ciasteczka amarettini
Wykonanie:
- mascarpone przełożyć do miseczki i zmiksować razem z mlekiem przez kilka minut, aż się napuszy i podwoi objętość. Możesz dodać śmietanę kremówkę, uważam jednak, iż mleko doskonale rozluźnia i napusza masłową, zwięzłą strukturę serka mascarpone i zawsze to trochę mniej kalorii. Następnie cały czas miksując dolewać porcjami likier jajeczny
- umyte, odszypułkowane truskawki zmiksować blenderem na purée, dodać sok z cytryny i cukier
- na dno pucharków ułożyć ciasteczka amarettini, następnie krem i mus truskawkowy wg uznania, naprzemiennie lub w dwóch warstwach
- przed podaniem schłodzić w lodówce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂