Szparagi z sosem holenderskim — majowy klasyk, nieziemsko smaczny, ale bardzo kaloryczny lepiej zostawić na wyjątkowe okazje. Na co dzień proponuję lekki, dietetyczny owocowy sos truskawkowy do szparagów. Błyskawiczny do przygotowania i bardzo smaczny. Pasuje nie tylko do szparagów, wspaniale komponuje się z rybą i delikatnym białym mięsem drobiowym. Polecam do wypróbowania!

Składniki:

  • pęczek ugotowanych szparagów
  • 150-200 g truskawek
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • pieprz z młynka
  • szczypta soli — opcjonalnie
  • posiekane zioła — opcjonalnie

Wykonanie:

  • szparagi zielone lub białe ugotować
  • zielone szparagi przygotowałam w expresowym tempie na patelni
  • truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Umieścić w wysokim naczyniu i zblendować. Dodać ocet, miód, pieprz i ewentualnie posiekane drobno zioła (np. miętę) i wymieszać
  • podawać w dzbanuszku do polania na talerzu

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *