Szparagi z sosem holenderskim - majowy klasyk, nieziemsko smaczny, ale bardzo kaloryczny lepiej zostawić na wyjątkowe okazje. Na co dzień proponuję lekki, dietetyczny owocowy sos truskawkowy do szparagów.
Błyskawiczny do przygotowania i bardzo smaczny. Pasuje nie tylko do szparagów, wspaniale komponuje się z rybą i delikatnym białym mięsem drobiowym. Polecam do wypróbowania!
Składniki:
pęczek ugotowanych szparagów
150-200 g truskawek
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
pieprz z młynka
szczypta soli- opcjonalnie
posiekane zioła- opcjonalnie
Wykonanie:
- szparagi zielone lub białe można ugotować wg przepisu podanego tutaj
- zielone szparagi przygotowałam w expresowym tempie na patelni, po przepis zapraszam tutaj
- truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Umieścić w wysokim naczyniu i zblendować. Dodać ocet, miód, pieprz i ewentalnie posiekane drobno zioła (np. miętę) i wymieszać
- podawać w dzbanuszku do polania na talerzu
2 komentarzy
Intrygujące połączenie :)
OdpowiedzUsuń...i super smaczne:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!