Pyszne, domowe ciasto, najłatwiejsze na świecie. Do ciasta można dodać dowolne owoce. W wersji majowej nieśmiertelny zestaw rabarbar i truskawka sprawdzi się znakomicie. Dodatek wiórków kokosowych w cieście jest delikatnie wyczuwalny, a ulotny aromat kokosowy z rabarbarem i truskawkami uwodzi kubki smakowe.
Ciasto jest na tyle stabilne, że możesz dodać dowolną ilość owoców bez obawy, że podczas pieczenia opadną na dno.
Amatorów ucieranych ciast z owocami, na drugie, równie pyszne ciasto z rabarbarem oraz owsianą kruszonką zapraszam tutaj.
Składniki:
260g mąki
60 g wiórków kokosowych
160 g cukru lub ksylitolu
4 jajka M
200 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
800-1000 g rabarbaru z truskawkami lub jeszcze więcej
Wykonanie:
- piekarnik nastawić na 180`C. Dno dużej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem
- umyty rabarbar pokroić w 2-3 cm kawałki, truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować
- makę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi
- miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodawać po jednym jajku. Na końcu na małych obrotach wmieszać mąkę
- utarte ciasto wyłożyć do przygotownanej tortownicy, górę wyrównać szpatułką. Na górze rozsypać owoce, lekko wciskając je w ciasto
- piec w 180`C 40-45 minut do suchego patyczka
- studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
15 komentarzy
Duet rabarbar i truskawki jest fenomenalny, niby zwykłe ciasto a jakie smaczne
OdpowiedzUsuńRadossa, sprawdzone smaki nigdy nie zawodzą!
UsuńI znów przepis dla mnie :). Zabieram i dziekuję :).
OdpowiedzUsuńAn etka i ja dziękuję za miły komentarz i odwiedziny. Pozdrawiam:)
Usuńcudowne i proste a do tego z owocami tak jak lubie :) u mnie dzis arbuzowiec
OdpowiedzUsuńILoveBake, też uwielbiam owocowe ciasta. Koniecznie muszę zobaczyć Twojego arbuzowca!
UsuńKiedy dodajemy cukier?
OdpowiedzUsuńSorry, juz dopisuję. Cukier ucieramy oczywiście z masłem na puch:)
UsuńMiałam rabarbar i nie za bardzo wiedziałam co dalej; twój przepis właśnie przetestowałam i........wsadziłam ciasto do piekarnika; nawet surowe super wyglądało; pozdrawiam i dziękuję Mika
OdpowiedzUsuńCieszę się, to ciasto zawsze się udaje:)
Usuńdziś jeszcze zrobię
OdpowiedzUsuńSmakowite, zatem smacznego!
Usuńja go zrobiłam wspaniałypolecam
OdpowiedzUsuńDziękuję, to świetna rekomendacja:)
UsuńSuper smak. Pyszności. Dzięki za wspaniały przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!