Babka adwokatowa z truskawkami

Może nie jest to najlepsza pora na babkę, ale ta jest wyjątkowa. Naprawdę, lekka jak piórko, bardzo puchata, po prostu rozpływająca się w ustach. Aby choć trochę wpisała się w sezon truskawkowy, dodałam do babeczki truskawki.

Czemu babka? Wycieczka do Berlina i wizyta w KaDeWe — zaowocowała zakupem cudnej foremki. Nie mogłam się już doczekać pierwszego wypieku w nowym nabytku. Przepis do wypróbowania czekał już od dawna. Zmniejszyłam jedynie ilość mokrych składników, ponieważ obawiałam się zakalca.

Składniki:

  • 125 g mąki
  • 125 g Speisestärke
  • 3 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 250 g adwokatu
  • 150 ml oleju
  • 8-10 dużych truskawek

Wykonanie:

  • mąki oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko
  • jajka z cukrem ubić do białości na kogel-mogel
  • do ubitych jajek małymi porcjami dodawać adwokata i olej. Na końcu wmieszać na małych obrotach miksera suche składniki.
  • masę przelać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką krupczatką, następnie ułożyć na wierzchu truskawki, które opadną na dno. Po upieczeniu i odwróceniu babki znajdą się na górze
  • piec w 180` C około 60 minut, do suchego patyczka
  • po upieczeniu odczekać 10 minut i wytrząsnąć babkę z foremki. Studzić na kratce
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *