Cukiniowo — pieczarkowe warzywko, idealny dodatek do każdego drugiego dania. Dodatek białego wina, czosnku i cebuli dodaje sałatce aromatu i smaku. Z chrupiącą bagietką stanowi idealne samodzielne danie. Prosta i szybka do przygotowania.

Składniki:

  • 200 g cukinii
  • 150 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła ghee
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 50 ml białego wina
  • 2 gałązki mięty

Wykonanie:

  • czerwoną cebulę przekroić na pół, następnie pokroić w piórka, a ząbek czosnku w drobną kostkę. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, następnie pociąć w cienkie plasterki. Pieczarki pokroić również w cienkie plasterki
  • na patelni podgrzać 2 łyżki masła. Podsmażyć cebulę z czosnkiem 3-4 minuty. Dodać cukinię z pieczarkami i krótko przesmażyć razem. Doprawić solą, pieprzem ostrą papryką. Podlać białym winem i poddusić 2-3 minuty 
  • warzywa posypać ulubioną zieleniną (u mnie mięta) i podawać

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *