Cukiniowo — pieczarkowe warzywko, idealny dodatek do każdego drugiego dania. Dodatek białego wina, czosnku i cebuli dodaje sałatce aromatu i smaku. Z chrupiącą bagietką stanowi idealne samodzielne danie. Prosta i szybka do przygotowania.
Składniki:
- 200 g cukinii
- 150 g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła ghee
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 50 ml białego wina
- 2 gałązki mięty
Wykonanie:
- czerwoną cebulę przekroić na pół, następnie pokroić w piórka, a ząbek czosnku w drobną kostkę. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, następnie pociąć w cienkie plasterki. Pieczarki pokroić również w cienkie plasterki
- na patelni podgrzać 2 łyżki masła. Podsmażyć cebulę z czosnkiem 3-4 minuty. Dodać cukinię z pieczarkami i krótko przesmażyć razem. Doprawić solą, pieprzem ostrą papryką. Podlać białym winem i poddusić 2-3 minuty
- warzywa posypać ulubioną zieleniną (u mnie mięta) i podawać
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂