Schabowy wg Magdy Gessler

Kotlet schabowy upieczony wg Magdy Gessler to kotlet usmażony z wieprzowiny zamarynowanej uprzednio w mleku z cebulą. Ten sposób przygotowania schabowego podpatrzyłam w ostatnim odcinku „Kuchennych rewolucji”. Czy jest rzeczywiście najlepszy, oceń sama.

Mi osobiście przeszkadzał posmak cebuli, ponieważ podałam kotleta z młodymi ziemniaki i młodą kapustą, pewnie z innymi dodatkami byłby rewelacyjny.

Nie tylko postępowanie z mięsem ma znaczenie dla podniesienia smakowitości kotleta, ale kluczowym jest wybór odpowiedniej wieprzowiny. Otóż wieprzowina powinna być matowa, otoczona warstewką tłuszczu, a w środku poprzerastana tłuszczem, który podczas smażenia zostanie wytopiony i nada kotletowi soczystości. Wielkość kotleta zależy tylko od nas.

Składniki:

  • 60-70 dkg schabu
  • około 0,5 l mleka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • smalec lub olej

Wykonanie:

  • mięso pokroić na 4-6 grubych plastrów. Jeśli chcesz kotleta na cały talerz pokrój mięso grubo, dokładnie rozbij, najlepiej pod folią
  • do mleka dodaj pokrojoną cebulę, sól i pieprz, następnie ułóż rozbite kotlety i mocz 2-3 godziny
  • odsączone kotlety panieruj w jajku i bułce tartej, następnie smaż na silnie rozgrzanym smalcu lub oleju
  • podawaj z purée ziemniaczanym i np. młodą kapustą

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *