Schabowy wg Magdy Gessler

Kotlet schabowy upieczony wg Magdy Gessler to kotlet usmaลผony z wieprzowiny zamarynowanej uprzednio w mleku z cebulฤ…. Ten sposรณb przygotowania schabowego podpatrzyล‚am w ostatnim odcinku „Kuchennych rewolucji”. Czy jest rzeczywiล›cie najlepszy, oceล„ sama.

Mi osobiล›cie przeszkadzaล‚ posmak cebuli, poniewaลผ podaล‚am kotleta z mล‚odymi ziemniaki i mล‚odฤ… kapustฤ…, pewnie z innymi dodatkami byล‚by rewelacyjny.

Nie tylko postฤ™powanie z miฤ™sem ma znaczenie dla podniesienia smakowitoล›ci kotleta, ale kluczowym jest wybรณr odpowiedniej wieprzowiny. Otรณลผ wieprzowina powinna byฤ‡ matowa, otoczona warstewkฤ… tล‚uszczu, a w ล›rodku poprzerastana tล‚uszczem, ktรณry podczas smaลผenia zostanie wytopiony i nada kotletowi soczystoล›ci. Wielkoล›ฤ‡ kotleta zaleลผy tylko od nas.

Skล‚adniki:

  • 60-70 dkg schabu
  • okoล‚o 0,5 l mleka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • buล‚ka tarta
  • sรณl
  • pieprz
  • smalec lub olej

Wykonanie:

  • miฤ™so pokroiฤ‡ na 4-6 grubych plastrรณw. Jeล›li chcesz kotleta na caล‚y talerz pokrรณj miฤ™so grubo, dokล‚adnie rozbij, najlepiej pod foliฤ…
  • do mleka dodaj pokrojonฤ… cebulฤ™, sรณl i pieprz, nastฤ™pnie uล‚รณลผ rozbite kotlety i mocz 2-3 godziny
  • odsฤ…czone kotlety panieruj w jajku i buล‚ce tartej, nastฤ™pnie smaลผ na silnie rozgrzanym smalcu lub oleju
  • podawaj z purรฉe ziemniaczanym i np. mล‚odฤ… kapustฤ…

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *