Kotlet schabowy upieczony wg Magdy Gessler to kotlet usmaลผony z wieprzowiny zamarynowanej uprzednio w mleku z cebulฤ . Ten sposรณb przygotowania schabowego podpatrzyลam w ostatnim odcinku „Kuchennych rewolucji”. Czy jest rzeczywiลcie najlepszy, oceล sama.
Mi osobiลcie przeszkadzaล posmak cebuli, poniewaลผ podaลam kotleta z mลodymi ziemniaki i mลodฤ kapustฤ , pewnie z innymi dodatkami byลby rewelacyjny.
Nie tylko postฤpowanie z miฤsem ma znaczenie dla podniesienia smakowitoลci kotleta, ale kluczowym jest wybรณr odpowiedniej wieprzowiny. Otรณลผ wieprzowina powinna byฤ matowa, otoczona warstewkฤ tลuszczu, a w ลrodku poprzerastana tลuszczem, ktรณry podczas smaลผenia zostanie wytopiony i nada kotletowi soczystoลci. Wielkoลฤ kotleta zaleลผy tylko od nas.
Skลadniki:
- 60-70 dkg schabu
- okoลo 0,5 l mleka
- 1 cebula
- 1 jajko
- buลka tarta
- sรณl
- pieprz
- smalec lub olej
Wykonanie:
- miฤso pokroiฤ na 4-6 grubych plastrรณw. Jeลli chcesz kotleta na caลy talerz pokrรณj miฤso grubo, dokลadnie rozbij, najlepiej pod foliฤ
- do mleka dodaj pokrojonฤ cebulฤ, sรณl i pieprz, nastฤpnie uลรณลผ rozbite kotlety i mocz 2-3 godziny
- odsฤ czone kotlety panieruj w jajku i buลce tartej, nastฤpnie smaลผ na silnie rozgrzanym smalcu lub oleju
- podawaj z purรฉe ziemniaczanym i np. mลodฤ kapustฤ
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐