Cukinia faszerowana Bolognese pod beszamelem

Cukinia faszerowana to łatwa i bardzo smaczna potrawa, świetny pomysł na letni obiad lub ciepłą kolację. Choć cukinia dostępna jest cały okrągły rok, u mnie jest to danie sezonowe, ponieważ najsmaczniejsza jest ta samodzielnie wyhodowana w ogrodzie. Właśnie dopiero teraz dorodne cukiniowe krzaczki obdarowują nas swoimi pysznymi owocami. Latem też zajadamy się najchętniej daniami z tym bardzo uniwersalnym warzywem.

Do przygotowania naleśników „Bolognese” zrobiłam większą ilość sosu bolońskiego, by wykorzystać go teraz do zapiekanej cukinii. Nadziane łódeczki cukinii zalałam dodatkowo ziołowym sosem beszamelowym. Nie duś cukinii za długo, powinna pozostać jędrna i chrupiąca. Polecam to pyszne danie!

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • nadzienie mięsne bolognese
  • sos beszamelowy
  • parmezan
  • oregano, mięta

Wykonanie:

  • cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wybrać łyżką  gąbczasty miąższ z pestkami. Delikatnie posolić środek cukinii
  • łódeczki cukiniowe wypełnić przygotowanym mięsem mielonym „bolognese”. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowanym sosem beszamelowym, posypać startym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C 20-25 minut
  • podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z kaszą gryczaną

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *