Cukinia faszerowana to ลatwa i bardzo smaczna potrawa, ลwietny pomysล na letni obiad lub ciepลฤ
kolacjฤ. Choฤ cukinia dostฤpna jest caลy okrฤ
gลy rok, u mnie jest to danie sezonowe, poniewaลผ najsmaczniejsza jest ta samodzielnie wyhodowana w ogrodzie. Wลaลnie dopiero teraz dorodne cukiniowe krzaczki obdarowujฤ
nas swoimi pysznymi owocami. Latem teลผ zajadamy siฤ najchฤtniej daniami z tym bardzo uniwersalnym warzywem.
Do przygotowania naleลnikรณw „Bolognese” zrobiลam wiฤkszฤ
iloลฤ sosu boloลskiego, by wykorzystaฤ go teraz do zapiekanej cukinii. Nadziane ลรณdeczki cukinii zalaลam dodatkowo zioลowym sosem beszamelowym. Nie duล cukinii za dลugo, powinna pozostaฤ jฤdrna i chrupiฤ
ca. Polecam to pyszne danie!
Skลadniki:
- 2 ลrednie cukinie
- nadzienie miฤsne bolognese
- sos beszamelowy
- parmezan
- oregano, miฤta
Wykonanie:
- cukinie przekroiฤ wzdลuลผ na pรณล. Wybraฤ ลyลผkฤ ย gฤ bczasty miฤ ลผsz z pestkami. Delikatnie posoliฤ ลrodek cukinii
- ลรณdeczki cukiniowe wypeลniฤ przygotowanym miฤsem mielonym „bolognese”. Uลoลผyฤ w naczyniu ลผaroodpornym i zalaฤ przygotowanym sosem beszamelowym, posypaฤ startym parmezanem. Wstawiฤ do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C 20-25 minut
- podawaฤ z ulubionymi dodatkami. Podaลam z kaszฤ gryczanฤ
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐