Filet z kurczaka z pieczarkami z patelni z maślankowej marynaty

Filet z kurczaka to niezwykle uniwersalne mięso. Delikatna struktura pozwala je bardzo szybko przyrządzić i za to je lubimy. Niebagatelną rolę odgrywa także jego delikatny smak. Chude, lekkostrawne, bardzo dietetyczne komponuje się z wieloma smakami, daje niezliczoną ilość kombinacji.

Przedstawiam jedną z najprostszych wersji, w sosie pieczarkowym. Proste składniki na pyszne danie. Filet jest kruchy i wyjątkowo soczysty, mięso po prostu rozpływa się w ustach. A to za sprawą marynaty z maślanki, w której mięso leżakowało przez całą noc. Bardzo polecam, bo to super pomysł na mało skomplikowany obiad.

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • masło ghee lub olej do smażenia
  • 1 cebula
  • natka pietruszki

Marynata:

  • ok.400 ml maślanki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz z młynka
  • słodka papryka w proszku

Wykonanie:

  • mięso oczyścić z błonek i powięzi. Czosnek obrać i drobno posiekać. Piersi z kurczaka, natrzeć solą, pieprzem, papryką i obłożyć czosnkiem. Ułożyć w naczyniu i zalać maślanką. Przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki
  • piersi wyjąć z maślanki, zdjąć czosnek, lekko osuszyć. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Odłożyć na bok
  • pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem i pokroić. Nigdy nie myjemy pieczarek, bo stracą cały aromat. Obrać i pokroić w piórka cebulę. Przesmażyć na tym samym tłuszczu przez kilka minut, aż stracą objętość. Dolać śmietanę kremówkę. Dosmaczyć solą i pieprzem. Na pieczarkach ułożyć obsmażone piersi z kurczaka. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 10 minut, aż sos zgęstnieje
  • podawać z posiekaną zieloną pietruszką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *