Filet z kurczaka to niezwykle uniwersalne mięso. Delikatna struktura pozwala je bardzo szybko przyrządzić i za to je lubimy. Niebagatelną rolę odgrywa także jego delikatny smak. Chude, lekkostrawne, bardzo dietetyczne komponuje się z wieloma smakami, daje niezliczoną ilość kombinacji.
Przedstawiam jedną z najprostszych wersji, w sosie pieczarkowym. Proste składniki na pyszne danie. Filet jest kruchy i wyjątkowo soczysty, mięso po prostu rozpływa się w ustach. A to za sprawą marynaty z maślanki, w której mięso leżakowało przez całą noc. Bardzo polecam, bo to super pomysł na mało skomplikowany obiad.
Składniki:
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki krupczatki
- masło ghee lub olej do smażenia
- 1 cebula
- natka pietruszki
Marynata:
- ok.400 ml maślanki
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz z młynka
- słodka papryka w proszku
Wykonanie:
- mięso oczyścić z błonek i powięzi. Czosnek obrać i drobno posiekać. Piersi z kurczaka, natrzeć solą, pieprzem, papryką i obłożyć czosnkiem. Ułożyć w naczyniu i zalać maślanką. Przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki
- piersi wyjąć z maślanki, zdjąć czosnek, lekko osuszyć. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Odłożyć na bok
- pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem i pokroić. Nigdy nie myjemy pieczarek, bo stracą cały aromat. Obrać i pokroić w piórka cebulę. Przesmażyć na tym samym tłuszczu przez kilka minut, aż stracą objętość. Dolać śmietanę kremówkę. Dosmaczyć solą i pieprzem. Na pieczarkach ułożyć obsmażone piersi z kurczaka. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 10 minut, aż sos zgęstnieje
- podawać z posiekaną zieloną pietruszką
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂