Kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii

Pyszne mięciutkie kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii. Pyszne na gorąco jako dodatek do drugiego dania, jak i na zimno do kanapek. Super alternatywą dla placków z cukinii.

Z myślą o kotlecikach ugotowałam już rano podwójną porcję kaszy jaglanej, część zjedliśmy z owocami na śniadanie, resztę wykorzystałam do kotletów. Polecam!

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 średnie cukinie
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła ghee
  • zielona pietruszka
  • kawałek parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

  • ugotuj kaszę jaglaną. Przestudź
  • cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i  zeszklij na maśle
  • cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej, posól. Poczekaj, aż puści sok i odciśnij nadmiar soku na sitku. Marchew obierz i zetrzyj również na grubych oczkach tarki jarzynowej, następnie zetrzyj kawałek parmezanu
  • połącz kaszę jaglaną z odciśniętą cukinią, marchewką, parmezanem, przyprawami i jajkiem. Dodawaj stopniowo do masy bułkę tartą, tak by odpowiednio ją zagęścić
  • formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *