Pierogi orkiszowe z jagodami i lawendowym jogurtem

W lipcowym menu nie może zabraknąć pierogów z jagodami. Lekki, pyszny i dzięki czarnym jagodom — super zdrowy obiad. Zazwyczaj pierogom towarzyszy na talerzu śmietana. Zastąpiłam śmietanę jogurtem greckim i dodatkowo wzbogaciłam go aromatem lawendy. Jogurt lawendowy zamiast cukrem dosłodziłam ksylitolem.

Pierogi ulepiłam z mąki orkiszowej 700, ale myślę, że luksusowa mąka orkiszowa 550 (do kupienia w Polsce) byłaby jak najbardziej na miejscu do delikatnych jagódek. Zapraszam na jagodową ucztę!

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 300 g mąki orkiszowej 700
  • około 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

  • około 350 g jagód
  • 1 płaska łyżka mączki ziemniaczanej

Lawendowy jogurt:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka kwiatków lawendy
  • 1-2 łyżki ksylitolu lub cukru

Wykonanie:

  • mąkę przesiać do miski, dodać olej, sól i stopniowo dodając wodę wymieszać składniki widelcem. Następnie już ręką zagnieść lekkie, nieklejące się ciasto. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Uformować kulę, przykryć w miseczce ściereczką i odstawić na 30 minut
  • jagody dokładnie wypłukać, następnie przebrać usuwając listki i ogonki. Osuszyć na papierowym ręczniku. Wymieszać z 1 łyżką mączki ziemniaczanej
  • wyskubać kwiatki z kilku łodyżek lawendy. Zagotować 4 łyżki mleka z ksylitolem lub cukrem, dosypać kwiatki z lawendy, pogotować kilka minut. Odstawić do przestudzenia. Przestudzony napar lawendowy przelać przez sitko i wymieszać z jogurtem greckim
  • ciasto podzielić na 3 części. Każdą dość cienko rozwałkować i wykrawać szklanką lub foremką krążki. Na każdy placuszek nałożyć łyżeczkę jagód i dokładnie zlepić brzegi. Układać na ściereczce lub macie silikonowej. W międzyczasie  zagotować wodę z solą i 1 łyżką oleju. Wrzucać pierogi partiami i gotować 4-5 minut. Nie mogę napisać, licząc czas od wypłynięcia pierogów, ponieważ te z jagodami są „niezatapialne” i cały czas unoszą się na powierzchni wody. Wyławiać łyżką cedzakową
  • podawać z przygotowanym lawendowym jogurtem  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *