Placek z wiśniami na lato

Ucierane, błyskawiczne do przygotowania ciasto. Ucierany klasyk, który zawsze się udaje. Smaczne  ze wszystkimi owocami lata, ale z wiśniami chyba najlepsze. Super zdrowe, kwaskowate wiśnie — surowe, nie mają za wielu wielbicieli, ale już przetworzone uwielbiają chyba wszyscy. Bardzo proste ciasto, idealne na letni podwieczorek. Piecze się 30 minut.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4-1  szklanka ksylitolu lub cukru
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 500 – 600 g wiśni

Wykonanie:

  •  masło roztopić w rondelku, ostudzić
  • wydrylować wiśnie
  • jajka z ksylitolem ubić na pulchny, biały kogel-mogel. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy
  • do ubitych jajek dodać w 4-ch porcjach mąkę z roztopionym masłem już na  zmniejszonych  obrotach miksera
  • ciasto wyłożyć na blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Równomiernie rozłożyć wiśnie
  • piec w 200`C 30 minut
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem 

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *