Ucierane, błyskawiczne do przygotowania ciasto. Ucierany klasyk, który zawsze się udaje. Smaczne ze wszystkimi owocami lata, ale z wiśniami chyba najlepsze. Super zdrowe, kwaskowate wiśnie — surowe, nie mają za wielu wielbicieli, ale już przetworzone uwielbiają chyba wszyscy. Bardzo proste ciasto, idealne na letni podwieczorek. Piecze się 30 minut.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4-1 szklanka ksylitolu lub cukru
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 1 cukier waniliowy
- 500 – 600 g wiśni
Wykonanie:
- masło roztopić w rondelku, ostudzić
- wydrylować wiśnie
- jajka z ksylitolem ubić na pulchny, biały kogel-mogel. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy
- do ubitych jajek dodać w 4-ch porcjach mąkę z roztopionym masłem już na zmniejszonych obrotach miksera
- ciasto wyłożyć na blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Równomiernie rozłożyć wiśnie
- piec w 200`C 30 minut
- przed podaniem posypać cukrem pudrem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂