Pucharek stracciatella z karmelizowanymi morelami

Desery lubimy wszyscy, a te z udziałem serka mascarpone doczekały się niezliczonych wariacji. W tym deserze poza włoskim serkiem śmietankowym numer 1 to morele. Po skarmelizowaniu z ksylitolem stały się apetycznie mięciutkie, idealne do puchatego serka najeżonego drobinkami czekolady. Mascarpone ubity z jogurtem greckim i dosmaczony Amaretto to idealna harmonia smakowa z morelami i ciasteczkami Amarettini ułożonymi na dnie pucharków.

W prosty sposób  możesz stworzyć pyszne słodkości bez cukru. Zamień „białą truciznę” na ksylitol — a słodycz będzie zdrowa i wartościowa.

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki Amaretto
  • 3 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 5 łyżek Schokoraspel
  • 300 g moreli + 2 łyżki ksylitolu
  • 100 g Amarettini

Wykonanie:

  • morele odpestkować. Pokroić w ćwiartki lub jeszcze mniejsze cząstki i ułożyć na patelni z rozpuszczonym ksylitolem. Posmażyć kilka minut mieszając, aż całe obtoczą się w syropie i zmiękną, ale się nie rozpadną. Odstawić do ostudzenia
  • mascarpone ubić z jogurtem greckim, ksylitolem i amaretto. Ubijać kilka minut, aż krem stanie się puszysty i podwoi objętość. Wmieszać drobinki czekolady
  • na dnie pucharków rozłożyć ciasteczka, warstwę kremu, następnie owoce przykryć kremem. Udekorować ciasteczkami, morelami i listkiem mięty. Podawać schłodzony 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *