Drożdżówki z wiśniami i cynamonową kruszonką

Domowe drożdżówki smakują najlepiej. Z wiśniami robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Aromatyczne, kwaskowate wiśnie ze słodką, cynamonową kruszonką smakowały wyśmienicie. Świetne na drugie śniadanie lub podwieczorek do kawy.

Nie otulałam wiśni ciastem, ale pozostawiłam je na wierzchu i posypałam kruszonką. Nie tylko ładnie się prezentowały, ale wisienki dobrze się trzymały.

Składniki na ciasto:

  • 420 g mąki orkiszowej + 1 łyżka (320 g mąki 700 i 100 g mąki 2000)
  • 180 g mleka
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 op. drożdży instant
  • 1/4 łyżeczki soli
  • około 300 g wiśni 

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki orkiszowej
  • 25 g cukru
  • 25 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

  • mleko lekko podgrzać w rondelku, dodać masło, by zmiękło. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto drożdżowe i wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścianek miski. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
  • zagnieść składniki na kruszonkę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki
  • wydrylować wiśnie 
  • ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować bułeczkę, następnie rozpłaszczyć w dłoniach i ułożyć, zachowując odstępy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Gdy bułeczki urosną wilgotnym denkiem od szklanki zrobić w każdej bułeczce miejsce na wiśnie. Układać po około 5 wisienek. Rant drożdżówek posmarować mlekiem. Rozsypać na wiśniach kruszonkę
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C 20 minut do zrumienienia

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *