Domowe drożdżówki smakują najlepiej. Z wiśniami robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Aromatyczne, kwaskowate wiśnie ze słodką, cynamonową kruszonką smakowały wyśmienicie. Świetne na drugie śnadanie lub podwieczorek do kawy.
Nie otulałam wiśni ciastem, ale pozostawiłam je na wierzchu i posypałam kruszonką. Nie tylko ładnie się prezentowały, ale wisienki dobrze się trzymały.
Składniki na ciasto:
(320 g mąki 700 i 100 g mąki 2000)
180g mleka
50 g masła
3 łyżki cukru
2 jajka
1 op. drożdży instant
1/4 łyżeczki soli
około 300 g wiśni
Składniki na kruszonkę:
50 g mąki orkiszowej
25 g cukru
25 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- mleko lekko podgrzać w rodelku, 0dodać masło, by zmiękło. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto drożdżowe i wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścianek miski. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
- zagnieść składniki na kruszonkę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki
- wydrylować wiśnie
- ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować bułeczkę, następnie rozpłaszczyć w dłoniach i ułożyć, zachowując odstępy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Gdy bułeczki urosną wilgotnym denkiem od szklanki zrobić w każdej bułeczce miejsce na wiśnie. Układać po około 5 wisienek. Rant drożdżówek posmarować mlekiem. Rozsypać na wiśniach kruszonkę
- wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C 20 minut do zrumienienia

2 komentarzy
Niko, tez piekę takie drożdżówki, choć dotąd tylko z maki pszennej. U Ciebie oczywiście orkiszowa, więc tym bardziej muszę wziąć ten przepis na warsztat :). A wiśnie sprawdzają się we wszystkich wypiekach, zatem na pewno bułeczki będą pyszne :). Tylko niech ten upał nas opuści..
OdpowiedzUsuńAne tka, wiśnie sprawdziły się super:) Piekłam je tydzień temu, dziś też raczej myślę o lodach:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!