Domowe drożdżówki smakują najlepiej. Z wiśniami robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Aromatyczne, kwaskowate wiśnie ze słodką, cynamonową kruszonką smakowały wyśmienicie. Świetne na drugie śniadanie lub podwieczorek do kawy.
Nie otulałam wiśni ciastem, ale pozostawiłam je na wierzchu i posypałam kruszonką. Nie tylko ładnie się prezentowały, ale wisienki dobrze się trzymały.
Składniki na ciasto:
- 420 g mąki orkiszowej + 1 łyżka (320 g mąki 700 i 100 g mąki 2000)
- 180 g mleka
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 op. drożdży instant
- 1/4 łyżeczki soli
- około 300 g wiśni
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki orkiszowej
- 25 g cukru
- 25 g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- mleko lekko podgrzać w rondelku, dodać masło, by zmiękło. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto drożdżowe i wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścianek miski. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
- zagnieść składniki na kruszonkę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki
- wydrylować wiśnie
- ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować bułeczkę, następnie rozpłaszczyć w dłoniach i ułożyć, zachowując odstępy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Gdy bułeczki urosną wilgotnym denkiem od szklanki zrobić w każdej bułeczce miejsce na wiśnie. Układać po około 5 wisienek. Rant drożdżówek posmarować mlekiem. Rozsypać na wiśniach kruszonkę
- wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C 20 minut do zrumienienia
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂