Gofry maślankowe

Dawno nie było u mnie gofrów. Zapraszam zatem na gofry upieczone na maślance. Są delikatnie chrupiące po ostygnięciu, a środek mają cudownie mięsisty, trochę racuchowaty, taki sam jak oryginalne gofry belgijskie. Te przygotujesz jednak w expresowym tempie, odpada czekanie na wyrośnięcie drożdżowego ciasta. Zjedliśmy posypane tylko cukrem pudrem i z jeżynami.

Składniki na 8 gofrów:

  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 40 g ksylitolu lub cukru
  • szczypta soli
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 140 ml maślanki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

  • Oddzielić żółtka od białek.  Odważyć pozostałe składniki
  • masło utrzeć na puch z dodatkiem cukru i żółtek. Wmieszać porcjami mąkę i maślankę. Ubić białka na sztywną pianę, następnie przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszać ją z ciastem
  • porcjami wykładać ciasto na rozgrzaną gofrownicę i smażyć wg instrukcji (u mnie 3 minuty). Usmażone gofry odkładać na kratkę kuchenną. Podawać z ulubionymi dodatkami

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *