Dawno nie było u mnie gofrów. Zapraszam zatem na gofry upieczone na maślance. Są delikatnie chrupiące po ostygnięciu, a środek mają cudownie mięsisty, trochę racuchowaty, taki sam jak oryginalne gofry belgijskie. Te przygotujesz jednak w expresowym tempie, odpada czekanie na wyrośnięcie drożdżowego ciasta. Zjedliśmy posypane tylko cukrem pudrem i z jeżynami.
Składniki na 8 gofrów:
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 40 g ksylitolu lub cukru
- szczypta soli
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 140 ml maślanki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
- Oddzielić żółtka od białek. Odważyć pozostałe składniki
- masło utrzeć na puch z dodatkiem cukru i żółtek. Wmieszać porcjami mąkę i maślankę. Ubić białka na sztywną pianę, następnie przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszać ją z ciastem
- porcjami wykładać ciasto na rozgrzaną gofrownicę i smażyć wg instrukcji (u mnie 3 minuty). Usmażone gofry odkładać na kratkę kuchenną. Podawać z ulubionymi dodatkami
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂