Jajecznica z kurkami to najlepsze śniadanie, jakie można sobie wymarzyć o tej porze roku. Potrawa znana i lubiana w Polsce od stuleci. Jajecznica to domena prostej kuchni i nie wymaga umiejętności kulinarnych, kojarzy się najczęściej z „kawalerskim” gotowaniem. Dość kaloryczna i pożywna stanowi świetny starter na początek dnia.

U nas tradycyjnie gości w każdy niedzielny poranek. Lato w pełni, kurek pod dostatkiem, zatem nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować pyszną jajecznicę z uroczymi, pierwszymi letnimi grzybami.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 duże jaja „O”
  • 100 g kurek
  • 1-2 łyżka masła ghee
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • kurki umyć
  • cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki i poddusić na maśle. Dodać kurki, małe w całości, a większe pokrojone na mniejsze kawałki. Poddusić razem przez kilka minut
  • wbić jajka i na średnim ogniu lekko je ściąć. Ściętym jajkom przebijamy żółtka i zaczynamy powoli mieszać. Mieszamy powoli do uzyskania zadowalającej konsystencji. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze po zdjęciu patelni z ognia. Najgorsze co może być to przesmażona (przesuszona) jajecznica! Na koniec posolić i doprawić pieprzem. Przed podaniem posypać zielonym szczypiorkiem. Podawać ze świeżym chlebem z masłem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *