Jajecznica z kurkami to najlepsze ลniadanie, jakie moลผna sobie wymarzyฤ o tej porze roku. Potrawa znana i lubiana w Polsce od stuleci. Jajecznica to domena prostej kuchni i nie wymaga umiejฤtnoลci kulinarnych, kojarzy siฤ najczฤลciej z “kawalerskim” gotowaniem. Doลฤ kaloryczna i poลผywna stanowi ลwietny starter na poczฤ
tek dnia.
U nas tradycyjnie goลci w kaลผdy niedzielny poranek. Lato w peลni, kurek pod dostatkiem, zatem nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowaฤ pysznฤ
jajecznicฤ z uroczymi, pierwszymi letnimi grzybami.
Skลadniki na 2 porcje:
- 4 duลผe jaja “O”
- 100 g kurek
- 1-2 ลyลผka masลa ghee
- 1 cebula
- szczypiorek
- sรณl, pieprz
Wykonanie:
- kurki umyฤ
- cebulฤ obraฤ i pokroiฤ na mniejsze kawaลki i poddusiฤ na maลle. Dodaฤ kurki, maลe w caลoลci, a wiฤksze pokrojone na mniejsze kawaลki. Poddusiฤ razem przez kilka minut
- wbiฤ jajka i na ลrednim ogniu lekko je ลciฤ ฤ. ลciฤtym jajkom przebijamy ลผรณลtka i zaczynamy powoli mieszaฤ. Mieszamy powoli do uzyskania zadowalajฤ cej konsystencji. Warto pamiฤtaฤ, ลผe jajka w jajecznicy ลcinajฤ siฤ jeszcze po zdjฤciu patelni z ognia. Najgorsze co moลผe byฤ to przesmaลผona (przesuszona) jajecznica! Na koniec posoliฤ i doprawiฤ pieprzem. Przed podaniem posypaฤ zielonym szczypiorkiem. Podawaฤ ze ลwieลผym chlebem z masลem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐