Zapraszam na pyszne kopytka, w jesiennym żółto-pomarańczowym kolorze, bo z dodatkiem purée z dyni. Pasują właściwie do każdego drugiego dania i na wytrawnie i na słodko. Z samym masełkiem szałwiowym również nie do pogardzenia.

Te dyniowe, tak jak tradycyjne super smakują odsmażane na patelni. Do przygotowania dyniowego purée najlepiej nadaje się dynia upieczona w piekarniku, bo tak przygotowane purée zawiera najmniej wody. Kopytka, czy te tradycyjne, czy z dodatkiem purée z dyni przygotowuje się identycznie jak ciasto na knedle.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 200 g purée z dyni
  • 1 jajko
  • mąka pszenna orkiszowa
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • listki szałwii
  • masło

Wykonanie:

  • z przygotowanego ciasta uformuj kolejno 4 wałki. Wałek lekko spłaszcz i odcinaj skośnie kilkucentymetrowe romby. Kluseczki układaj na macie (desce) podsypanej mąką 
  • kluski wrzucaj partiami na osolony wrzątek (z dodatkiem 1 łyżki oleju) i gotuj około 2 minut po wypłynięciu. Wyjmuj łyżką cedzakową
  • w rondelku stop masło i dodaj listki szałwii. Smaż kilka minut, pilnując, by listki stały się chrupiące, ale się nie spaliły. Podawaj kopytka z masełkiem szałwiowym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *