Zapraszam na pyszne kopytka, w jesiennym ลผรณลto-pomaraลczowym kolorze, bo z dodatkiem purรฉe z dyni. Pasujฤ
wลaลciwie do kaลผdego drugiego dania i na wytrawnie i na sลodko. Z samym maseลkiem szaลwiowym rรณwnieลผ nie do pogardzenia.
Te dyniowe, tak jak tradycyjne super smakujฤ
odsmaลผane na patelni. Do przygotowania dyniowego purรฉe najlepiej nadaje siฤ dynia upieczona w piekarniku, bo tak przygotowane purรฉe zawiera najmniej wody. Kopytka, czy te tradycyjne, czy z dodatkiem purรฉe z dyni przygotowuje siฤ identycznie jak ciasto na knedle.
Skลadniki:
- 700 g ziemniakรณw
- 200 g purรฉe z dyni
- 1 jajko
- mฤ ka pszenna orkiszowa
- 2 ลyลผki mฤ ki ziemniaczanej
- listki szaลwii
- masลo
Wykonanie:
- z przygotowanego ciasta uformuj kolejno 4 waลki. Waลek lekko spลaszcz i odcinaj skoลnie kilkucentymetrowe romby. Kluseczki ukลadaj na macie (desce) podsypanej mฤ kฤ ย
- kluski wrzucaj partiami na osolony wrzฤ tek (z dodatkiem 1 ลyลผki oleju) i gotuj okoลo 2 minut po wypลyniฤciu. Wyjmuj ลyลผkฤ cedzakowฤ
- w rondelku stop masลo i dodaj listki szaลwii. Smaลผ kilka minut, pilnujฤ c, by listki staลy siฤ chrupiฤ ce, ale siฤ nie spaliลy. Podawaj kopytka z maseลkiem szaลwiowym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐