Korzystam w pełni z sezony dyniowego i oto następna propozycja znaleziona tutaj. Chlebek dyniowy o smaku cynamonowym nadziewany czekoladą, niezwykle smaczne i harmonijne połączenie smaków. Niesamowity kolor, puchate, mięciutkie wnętrze i to właśnie dzięki dodatkowi puree dyniowego zachowuje świeżość przez kilka dni.
Z "prawdziwym" chlebem ma niewiele wspólnego, to raczej wypiek śniadaniowo - podwieczorkowy, stąd zdrobnienie chlebek jest jak najbardziej na miejscu. Choćby dla samego koloru warto go upiec. Polecam!
325 g mąki orkiszowej 630
130 g puree z dynii (przepis tutaj)
75-100 ml mleka
40 g masła
3 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki drożdży instant
Dodatkowo:
2 łyżki masła
80 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- przygotować puree z dynii wg tego przepisu
- mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć wiórki masła
- wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nieklejące się, mięciutkie ciasto. Dałam nieco więcej płynu niż w orginale, ale zależy to pewnie od gęstości dyniowego puree. Misę przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, krótko powtórnie zagnieść. Rozwałkować na omączonym blacie na kwadrat o długości odpowiadającej foremce, w której będzie pieczone. Ciasto posmarować roztopionym masłem i rozkruszyć drobno posiekaną czekoladę. Lekko wcisnąć ją w ciasto. Zwinąć roladę i umieścić w foremce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch posmarować pozostałym masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do powtórnego wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wstawić do nagrzanego piekarnika
- piec w 180`C 35-40 minut. Początkowo studzić w foremce, następnie na kratce

10 komentarzy
wygląda imponująco
OdpowiedzUsuńDziekuję. Wygląda nieźle, a smakuje jeszcze lepiej:)
UsuńPrezentuje się fantastycznie!!! A czy mąkę orkiszową mogłabym zastąpić zwykłą, pszenną??
OdpowiedzUsuńOczywiście. W orginale jest właśnie mąka pszenna 550:)
UsuńNie no kolorek skradł moje serce! Czadowy :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ale wspaniały chlebek, tak mi się podoba, że zabieram przepis ze sobą :-)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to. Jest super smaczny, także przepis Cię nie zawiedzie:)
UsuńWygląda pięknie i pysznie :).
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!