Chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowym i cynamonem

Korzystam w pełni z sezonu dyniowego i oto następna propozycja. Chlebek dyniowy o smaku cynamonowym nadziewany czekoladą, niezwykle smaczne i harmonijne połączenie smaków. Niesamowity kolor, puchate, mięciutkie wnętrze i to właśnie dzięki dodatkowi purée dyniowego zachowuje świeżość przez kilka dni.

Z „prawdziwym” chlebem ma niewiele wspólnego, to raczej wypiek śniadaniowo — podwieczorkowy, stąd zdrobnienie chlebek jest jak najbardziej na miejscu. Choćby dla samego koloru warto go upiec. Polecam!

Składniki:

  • 325 g mąki orkiszowej 630
  • 130 g purée z dyni
  • 75-100 ml mleka
  • 40 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki drożdży instant

Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła
  • 80 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  • przygotować purée z dyni
  • mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć wiórki masła
  • wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nieklejące się, mięciutkie ciasto. Dałam nieco więcej płynu niż w oryginale, ale zależy to pewnie od gęstości dyniowego purée. Misę przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, krótko powtórnie zagnieść. Rozwałkować na omączonym blacie na kwadrat o długości odpowiadającej foremce, w której będzie pieczone. Ciasto posmarować roztopionym masłem i rozkruszyć drobno posiekaną czekoladę. Lekko wcisnąć ją w ciasto. Zwinąć roladę i umieścić w foremce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch posmarować pozostałym masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do powtórnego wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wstawić do nagrzanego piekarnika
  • piec w 180`C 35-40 minut. Początkowo studzić w foremce, następnie na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *