Korzystam w peลni z sezonu dyniowego i oto nastฤpna propozycja. Chlebek dyniowy o smaku cynamonowym nadziewany czekoladฤ
, niezwykle smaczne i harmonijne poลฤ
czenie smakรณw. Niesamowity kolor, puchate, miฤciutkie wnฤtrze i to wลaลnie dziฤki dodatkowi purรฉe dyniowego zachowuje ลwieลผoลฤ przez kilka dni.
Z „prawdziwym” chlebem ma niewiele wspรณlnego, to raczej wypiek ลniadaniowo โ podwieczorkowy, stฤ
d zdrobnienie chlebek jest jak najbardziej na miejscu. Choฤby dla samego koloru warto go upiec. Polecam!
Skลadniki:
- 325 g mฤ ki orkiszowej 630
- 130 g purรฉe z dyni
- 75-100 ml mleka
- 40 g masลa
- 3 ลyลผki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 ลyลผeczka cynamonu
- 2 ลyลผeczki droลผdลผy instant
Dodatkowo:
- 2 ลyลผki masลa
- 80 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- przygotowaฤ purรฉe z dyni
- mleko podgrzaฤ w rondelku. Doลoลผyฤ wiรณrki masลa
- wszystkie skลadniki na ciasto umieลciฤ w misie robota i zagnieลฤ gลadkie, nieklejฤ ce siฤ, miฤciutkie ciasto. Daลam nieco wiฤcej pลynu niลผ w oryginale, ale zaleลผy to pewnie od gฤstoลci dyniowego purรฉe. Misฤ przykryฤ foliฤ spoลผywczฤ . Odstawiฤ w ciepลe miejsce do wyroลniฤcia
- wyroลniฤte ciasto wyrzuciฤ na blat, krรณtko powtรณrnie zagnieลฤ. Rozwaลkowaฤ na omฤ czonym blacie na kwadrat o dลugoลci odpowiadajฤ cej foremce, w ktรณrej bฤdzie pieczone. Ciasto posmarowaฤ roztopionym masลem i rozkruszyฤ drobno posiekanฤ czekoladฤ. Lekko wcisnฤ ฤ jฤ w ciasto. Zwinฤ ฤ roladฤ i umieลciฤ w foremce wysmarowanej masลem i wysypanej mฤ kฤ . Wierzch posmarowaฤ pozostaลym masลem. Przykryฤ ลciereczkฤ i odstawiฤ do powtรณrnego wyroลniฤcia. Gdy podwoi objฤtoลฤ wstawiฤ do nagrzanego piekarnika
- piec w 180`C 35-40 minut. Poczฤ tkowo studziฤ w foremce, nastฤpnie na kratce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐