Klopsiki z dorsza w sosie pomidorowym z kaparami

Wyczarować smakowite  danie z ryby wcale nie jest trudno. Klopsiki z dorsza w pysznym sosie pomidorowym z kaparami zasmakują każdemu. To świetny sposób na przemycenie nielubianej rybki nie tylko dla dzieci.

Klopsiki są delikatne i puszyste, a całe danie bardzo łatwe do przygotowania i nie zabiera wiele czasu. Sos pomidorowy z dodatkiem świeżego oregano i kaparów smakuje wyjątkowo. Bez dokładki się nie obejdzie.

Składniki na klopsiki:

  • 600 g filetów z dorsza
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml bulionu warzywnego lub wody
  • oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki posiekanych kaparów (ze słoiczka)
  • 1 łyżka masła ghee

Wykonanie:

  • z filetów rybnych usunąć skórę i ewentualnie pozostałe ości. Cebule obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Rybę i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać jajko, bułkę tartę, przyprawy i posiekaną pietruszkę, następnie wyrobić masę. Uformować klopsiki, obtaczać pojedynczo w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia
  • czosnek i cebulę obrać i drobniutko posiekać, następnie zeszklić na maśle ghee. Dodać pokrojone pomidory z puszki, puszkę przepłukać wodą lub bulionem i dolać do sosu. Dodać przyprawy, posiekane kapary i gotować przez kilka minut. Nie blendowałam sosu, lubię jego gruzełkowatą strukturę. Jeśli wolisz jednolitą konsystencję sosu po prostu zblenduj go. Usmażone klopsiki przełóż do garnka z sosem i podgrzewaj je w sosie przez kilka minut. Podawaj suto posypane oregano lub natką zielonej pietruszki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *