Pasta kanapkowa z pieczonej dyni

Pastę kanapkową z pieczonej dyni wyczarujesz w kilka chwil. Sezon dyniowy w pełni, zatem pieczonej dyni pewnie nie tylko u mnie dostatek. Do przygotowania zupy, drożdżówek lub chlebka dyniowego ciężko wycyrklować idealną ilość dyni, zawsze zostają resztki, z którymi nie wiadomo co zrobić. Wystarczy pudełeczko serka lub creme fraiche i domowe smarowidło gotowe.

Świetna, jesienna alternatywa dla nieśmiertelnej pasty z makreli lub jajek. Syci, poprawia nastrój i przywołuje słońce. Jeśli lubisz dyniowe dodatki i szukasz urozmaicenia, zapraszam również na masełko dyniowe i smalczyk dyniowy.

Składniki:

  • purée z dyni — ilość dowolna
  • serek — ilość dowolna
  • sól, pieprz — na wytrawnie
  • zielenina, np. szczypiorek
  • miód, cynamon — na słodko

Wykonanie:

  • purée z dyni wymieszać z serkiem i dodatkami. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podałam z chlebem upieczonym z dodatkiem sera pleśniowego. Było pysznie. Także dodatek ostrego sera pleśniowego lub innego ulubionego zdecydowanie podniesie walory smakowe pasty

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *