Kolejny przepis na wykorzystanie super zdrowego i smacznego jarmużu. Tym razem jarmuż jest głównym składnikiem nadzienia knedli. Lubimy knedle, ale najczęściej przygotowujemy je z owocami, na słodko. Zaręczam jednak, na wytrawnie są równie smaczne.

Rewelacyjny jarski obiad dla wielbicieli klusek. Wegetarianie też będą zadowoleni. Polecam!

Składniki na knedle:

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dkg mąki orkiszowej (w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej)
  • 1 jajko

Składniki na farsz:

  • 250 g jarmużu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta imbiru
  • 100-120 g serka np. Philadelphia
  • 4 łyżeczki mielonych orzechów laskowych

Omasta:

  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami

Wykonanie:

  • zrób knedle
  • jarmuż dokładnie wypłucz, oderwij liście z grubych łodyżek i posiekaj w paski. Na patelni podsmaż cebulę posiekaną w kostkę razem z czosnkiem. Dołóż posiekany jarmuż, przesmaż razem. Dolej bulion, przykryj patelnię pokrywką i duś, aż jarmuż zmięknie. Trwa to od 20 do 30 minut. Pod koniec zdejmij pokrywkę i odparuj resztę płynu. Pozostaw do ostygnięcia. Przestudzony jarmuż wymieszaj z serkiem, dopraw solą, pieprzem i imbirem. Dodaj kilka łyżeczek podprażonych, mielonych orzechów laskowych, by zagęścić masę
  • na każdym placuszku układaj po łyżeczce farszu i uformuj kulkę. Gotuj partiami w dużej ilości osolonej wody. Podawaj polane stopionymi skwarkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *