Kolejny przepis na wykorzystanie super zdrowego i smacznego jarmużu. Tym razem jarmuż jest głównym składnikiem nadzienia knedli. Lubimy knedle, ale najczęściej przygotowujemy je z owocami, na słodko. Zaręczam jednak, na wytrawnie są równie smaczne.
Rewelacyjny jarski obiad dla wielbicieli klusek. Wegetarianie też będą zadowoleni. Polecam!
Składniki na knedle:
- 1 kg ziemniaków
- 30 dkg mąki orkiszowej (w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej)
- 1 jajko
Składniki na farsz:
- 250 g jarmużu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- szczypta imbiru
- 100-120 g serka np. Philadelphia
- 4 łyżeczki mielonych orzechów laskowych
Omasta:
- 2 łyżki smalcu ze skwarkami
Wykonanie:
- zrób knedle
- jarmuż dokładnie wypłucz, oderwij liście z grubych łodyżek i posiekaj w paski. Na patelni podsmaż cebulę posiekaną w kostkę razem z czosnkiem. Dołóż posiekany jarmuż, przesmaż razem. Dolej bulion, przykryj patelnię pokrywką i duś, aż jarmuż zmięknie. Trwa to od 20 do 30 minut. Pod koniec zdejmij pokrywkę i odparuj resztę płynu. Pozostaw do ostygnięcia. Przestudzony jarmuż wymieszaj z serkiem, dopraw solą, pieprzem i imbirem. Dodaj kilka łyżeczek podprażonych, mielonych orzechów laskowych, by zagęścić masę
- na każdym placuszku układaj po łyżeczce farszu i uformuj kulkę. Gotuj partiami w dużej ilości osolonej wody. Podawaj polane stopionymi skwarkami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂